
Wanneer we heel druk zijn hebben we niet altijd tijd om uitgebreid te koken. Dit broodje bal met sambal-mayo en atjar is dan een uitkomst. Omdat we huisgemaakte atjar regelmatig ergens bij eten, hebben we meestal wel een potje in de koelkast staan. Wij gebruikten voor dit recept de gehaktballen van De Vegetarische Slager maar wanneer je liever vlees eet kun je natuurlijk ook ballen maken van echt gehakt.
Benodigdheden voor 4 broodjes:
2 pakjes gehacktbal, 4 broodjes naar keuze,0,5 liter groentebouillon, 1 zakje veldsla
Voor de sambal-mayo: 4 el mayonaise, 1 tl sambal, 2 tl ketjap
Voor de atjar: 1 rode paprika, 1 komkommer, 1 peen, 3 tenen knoflook, 1 tl kurkuma, 2 cm gemberwortel, 250 ml witte wijn azijn, 3 el palmsuiker, zout
Zo maak je dit broodje bal met sambal-mayo en atjar
Halveer de komkommer en verwijder de zaadlijsten met een lepel. Snijd de komkommer, paprika en de peen in dunne reepjes. Breng een pan water met een beetje zout aan de kook en blancheer de groente circa 2 minuten. Rasp de gember en de knoflook en meng ze met de kurkuma en een beetje zout. Breng de wijnazijn met de suiker aan de kook en voeg de gemberpasta toe. Giet de groente af en spoel ze koud. Besprenkel vervolgens met het kruidenazijnmengsel. Laat de atjar circa 15 minuten afkoelen. Roer voor de sambal-mayo de (vegan) mayonaise, de sambal en ketjap door elkaar. Verwarm de gehacktballen 15 minuten in de groentebouillon. Snijd de broodjes open en leg ze even onder de grill tot ze mooi goud/bruin zijn. Besmeer de gegrilde broodjes met de sambal mayo en beleg met wat veldsla. Snijd de gehacktballen in plakjes en leg deze op de veldsla. Verdeel wat atjar over de plakjes gehackt. Wanneer je wat atjar overhoudt kun je deze in de koelkast drie dagen in een schone weckpot bewaren.