
Het koude herfst weer is terug van een jaartje weggeweest. Tijd voor liters thee voor de warme kachel. Deze periode van het jaar vraagt om comfort-food en zoetigheid en deze chocoladetaartjes met karamel en spekjes passen wat ons betreft helemaal in deze categorie. Het grappige aan dit recept is dat we uitgebakken spekjes gebruikten omdat de smaak van zoute spekjes zo ontzettend lekker is in combinatie met karamel.
Ingrediënten voor 6 chocoladetaartjes met karamel en spekjes:
1/2 pakje spekjes (wij gebruikten deze)
397 gram gecondenseerde melk
15 gram cacaopoeder
130 gram bloem
40 gram poedersuiker
1 ei
½ tl zeezout
85 gram koude boter
150 gram pure chocolade (72%)
1 el olijfolie (en een klein beetje om de taartvormpjes in te vetten)
blindbakvulling
Zo maak je deze chocoladetaartjes met karamel en spekjes:
Zet het blikje gecondenseerde melk in een pannetje water, breng deze aan de kook en laat het water 3 uur zachtjes koken. Vul het water af en toe bij zodat het niet droog kookt. Laat de gecondenseerde melk na 3 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Zeef ondertussen de cacao, bloem en poedersuiker boven een kom. Splits het ei en doe de dooier met het zout bij het bloemmengsel. Snijd de boter in kleine blokjes en doe dit ook bij het bloem mengsel. Kneed het geheel tot een deegbal. Verpak het deeg in plastic folie en laat ongeveer 1 uur rusten in de koelkast.
Doe de spekjes in een keukenmachine en maal ze tot ze het fijne kruimels zijn (of hak ze met de hand zo fijn mogelijk). Leg de Spek-kruimels op een bakplaat met vetvrijpapier en besprenkel met een eetlepel olijfolie. Bak de spekjes in een voorverwarmde oven op 150 graden voor ongeveer 15 minuten zodat de kruimels mooi krokant zijn. Zet tot verder gebruik even apart.
Verwarm de oven op 180 graden. Haal het deeg uit de koelkast en kneed even door. Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van ongeveer ½ cm dik. Vet 6 kleine taartvormpjes in met een beetje olie en bestuif ze met een beetje bloem. Bekleed de vormpjes met het deeg en vul ze met een blindbakvulling (bijvoorbeeld gedroogde bonen). Bak de taartjes in het midden van de oven in ongeveer 8 minuten tot ze gaar zijn. Laat de taartbodems helemaal afkoelen op een rooster. Verwijder de bakvormpjes.
Breek de chocola in stukjes en doe in een kom die in een pan past. Breng een laagje water aan de kook en hang de kom met chocola er in. Let op dat de kom het water niet raakt. Laat de chocola rustig smelten. Open het blikje afgekoelde gecondenseerde melk en verdeel de inhoud over de taartjes. Schenk de gesmolten chocola erover en bestrooi de taartjes met de spek-kruimels. Laat de chocola hard worden en voilà een perfect comfort-food herfst taartje is geboren!