
Afgelopen week maakten we deze frisse citroentaart met olijf-pistache saus. Citroen zit boordevol goede vitamines en ik houd erg van de zure frisheid van de vrucht en de prachtige gele kleur. In Spanje plukten we ze gewoon uit de bomen, zo leuk! We gebruiken voor heel veel gerechten het sap of de schil van een citroen. Op de schil van een citroen zitten veel bacteriën. Er worden voor de teelt van citroenen veel schimmelwerende bestrijdingsmiddelen gebruikt die heel erg giftig zijn. Het best kun je dus biologische citroenen kopen of de vrucht eerst echt heel erg goed wassen voordat je hem gaat raspen.
Wat heb je nodig om deze citroentaart te maken:
100 gram boter (en een beetje om de bakvorm mee in te vetten), 175 gram tarwebloem, 225 gram suiker, 1 theelepel vanillesuiker, sap en rasp van 1 citroen, 3 eieren, poedersuiker, gedroogde bonen, kikkererwten of rijst (om de bodem blind te bakken)
voor de olijf-pistache saus heb je nodig:
70 gram licht geroosterde pistache noten, 110 ml olijfolie, sap van een halve citroen, 20 gram poedersuiker en eventueel nog een klein scheutje warm water
Zo maak je hem:
Snijd de boter in blokjes en meng dit met 150 gram bloem, 45 gram suiker, de vanillesuiker en 2 theelepels citroenrasp. Kneed dit tot een mooi glad deeg. Vet een taartvorm in met boter en bestrooi met bloem. Rol het deeg uit en leg in de taartvorm. Verwijder het overtollige deeg wat over de rand uitsteekt met een mesje. Maak met een vork wat gaatjes in het deeg en zet de de vorm ongeveer 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een vel bakpapier in de vorm, vul de taartbodem tot de rand met de noodvulling en bak de taart nu eerst op 200 graden 15 tot 20 minuten. Deze methode heet “blind bakken” en zorgt ervoor dat de bodem aan alle kanten mooi gaar en goudbruin wordt. Maak intussen de citroenvulling. Klop hiervoor de eieren en 180 gram suiker luchtig. Voeg 25 gram bloem, 1 theelepel citroenrasp en 2 eetlepels citroensap toe en spatel dit door het mengsel Als de bodem na het (blind)bakken uit de oven komt haal je de noodvulling eruit (wanneer je bonen of kikkererwten hebt gebruikt kun je deze niet meer gebruiken om op te eten. Je kunt ze wel bewaren voor een volgende keer blind bakken.) Giet de vulling in de taartbodem en bak hem nog eens 10 minuten. Laat de taart voordat je hem serveert echt goed koud worden, zet hem het liefst in de koelkast, zodat je hem goed kunt snijden. Strooi een laagje poedersuiker over de taart om hem af te maken.
Zo maak je de olijf-pistache saus:
Doe de licht verwarmde pistache noten met de blender met de olijfolie, citroensap en het poedersuiker. Blender dit tot een gladde massa (dit kan vrij lang duren). Wanneer de saus mooi glad is wrijf hem dan door een zeef.
Serveer de citroen taart met olijf-pistache saus met een bolletje ijs of wat slagroom.