
Dumplings worden in Noord China gegeten tijdens het Lentefestival wat het begin van een nieuwe jaar aankondigd. Door dumplings te eten laten Chinezen zien dat ze elkaar geluk en voorspoed voor het nieuwe jaar toewensen. De meest traditionele vorm van dumplings is een halve maan vorm en dit heeft te maken met het feit dat vroeger goud en zilver staven in China de vorm van een halve maan hadden. Deze vorm symboliseert nu rijkdom voor de Chinezen. Soms wordt een muntstuk in de vulling van een dumpling gedaan. De gelukkige die dit muntstuk in zijn dumpling vindt, zal volgens zeggen een fortuinlijk jaar tegemoet gaan. Traditioneel komen de leden van de Chinese familie bij elkaar tijdens Nieuwjaars avond om samen dumplings te maken. Een soort van oliebollen traditie dus. Op Facebook vertelde iemand me dat ze ergens dumplings gegeten had en dat deze gevulde deegbolletjes daar de naam ‘Buddah buikjes’ hadden. Hoe schattig klinkt dat!?Voor de vulling kun je vis of vlees gebruiken, wij hebben een vegetarische variant gemaakt. Je kunt de dumplings stomen, koken of bakken. Het is wel een hele kunst om de ‘Buddah buikjes’ mooi in de goede vorm te vouwen. Hier kun je zien hoe dat gaat. Wij hebben even flink moeten oefenen. Tijdens een walking dinner waar we voor kookten maakten we eens deze zoete dumplings van marsepein met een vulling van peren-mousse. Een leuke variant.
Nodig ca. 20 stuks heb je nodig:
Voor de vulling: 1 doosje kipstuckjes (of 150 gr kipfilet), 1 bakje shiitake, 0,5 winterpeen, 2 stuks lente-ui, 1 teen knoflook, 0,5 rode peper, 2 tl sesamolie, 1 tl rijstsiroop, 2 el sojasaus, 1 tl gemberpoeder, 1 (bio) eiwit, zout/peper
Voor het deeg: 250 gr bloem, 125 ml water
Zo maak je de dumplings:
Meng voor het deeg de bloem met het water en kneed goed tot een stevige bal die niet te plakkerig is maar ook niet te droog. Voeg eventueel wat bloem of water toe om de juiste substantie te krijgen. Zet de deegbal een half uurtje weg onder een vochtige doek.
Rasp de wortel heel fijn. Halveer de lente-ui in de lengte en snijd in fijne halve ringen. Doe de kipstuckjes, shiitake, gemberpoeder, knoflook, sesamolie, sojasaus, rode peper en rijstsiroop in de keukenmachine en maal tot een fijn (gehakt)mengsel. Meng de wortel en lente-ui door het mengsel en spatel het eiwit erdoor. Breng op smaak met wat peper en zout.
Rol het deeg tot een worst van ongeveer 2 centimeter doorsnee. Snijd de worst in stukjes van ongeveer 2 centimeter en druk de stukjes met je duim een beetje plat zodat er platte rondjes ontstaan. Bestuif het werkblad ruim met bloem. Rol de deegrondjes uit tot ronde lapjes deeg. Leg een rondje deeg in je hand en doe wat van de vulling in het midden van het rondje. Knijp nu het deeg lapje dicht tot een mooi pakketje. Herhaal dit tot alle deegbolletjes gevuld zijn. Stoom de dumplings in 10 minuten gaar in een stoommandje. Serveer met een sojasaus of zoete chilisaus.