
Deze koude dagen vragen wat mij betreft om soep, veel soep. Mij kan je zelfs s’morgens na het wakker worden een goede kom soep voorzetten. Deze keer maakten we een lichte erwtensoep met waterkers. Voor wat extra pit maakten we hem af met wat blauwschimmel kaas.
Erwtensoep dus maar dan anders. Deze soep is veel minder zwaar dan de bekende winterse erwtensoep en 10 keer sneller klaar. De smaak is heel fris en hij is lekker licht. Wanneer je de smaak van blauwe schimmelkaas iets te scherp vind, kun je hier ook geitenkaas voor gebruiken maar eigenlijk past de smaak van blauwschimmelkaas echt super goed. De toevoeging van waterkers maakt dat de soep lekker fris van smaak is. Wij aten de soep van erwten en waterkers met gegrild pitabrood en huisgemaakte hummus. Echt een hele lekkere combinatie.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
2 uien (gesnipperd)*1 teen gehakte knoflook*een scheutje olijfolie*1 liter groentebouillon* 500 gram doperwten (wij gebruikten biologische diepvries doperwten)* 100 gram waterkers*2 kleine aardappels geschild en in blokjes* sap van een halve citroen* een stukje blauwschimmelkaas (blue stilton en bleu d’auvernge zijn lekker pittige kazen die goed passen)*chili flakes (optioneel)*zout&peper
Zo maak je deze lichte erwtensoep met waterkers:
Fruit de uitjes en het knoflook even aan in wat olijfolie tot ze glazig zijn. Doe de aardappelblokjes hierbij en laat heel even mee bakken. Schenk hier de groentebouillon over en breng aan de kook. Kook zolang tot de aardappelblokjes gaar zijn zo’n 10 minuten. Doe de bevroren erwten en de waterkers erbij en laat ongeveer 4 minuten zachtjes koken. Doe er aan het einde beetje bij beetje wat sap van één citroen bij. Tussendoor proeven zodat de soep niet te zuur wordt. Het gaat erom dat er net een fris smaakje aan de soep zit. Voor een beetje extra pit kun je eventueel nog wat chili flakker toevoegen. Maak af met zout&peper. Pureer de soep goed fijn met een staafmixer. Wij wrijven soep altijd door een bolzeef of een passe-vite zodat de stukjes die er nog in zitten eruit gehaald worden en de soep mooi glad en zacht wordt. Schep de soep in 4 kommen en garneer met in stukjes gesneden blauwe kaas (of geitenkaas wanneer je niet zo’n fan bent van blauwe schimmelkaas) en een klein beetje rauwe waterkers.
Heel lekker met gegrilde pittabroodjes en verse hummus maar je kunt er natuurlijk bij eten waar je zin in hebt. Enjoy!
1 Reactie
-
Wat een fijn recept met dito plaatjes weer! Bedankt!