
Omdat we in december altijd heel erg druk zijn met werk en de voorbereidingen van kerst is het voor ons handig om tussendoor snel een soepje te kunnen eten. Er staat hier dan ook standaard een paar liter vers gemaakte soep in de vriezer. Deze week maakten we een patinaaksoep met appel, groene asperges en spekjes. Een soep die ook een heel erg leuk en lekker is om te serveren tijdens het kerstdiner als voor of tussen gerecht. Het is een makkelijke soep die snel klaar is en die je heel goed van tevoren kunt klaarmaken. Het enige wat je dus tijdens het kerstdiner hoeft te doen is de soep opwarmen, het netjes zonder spetteren in je mooiste servies scheppen en de garnituur er mooi in te leggen. Voilà een mooi en smaakvol kerstgerecht is geboren!Wat heb je nodig voor 4 personen:
1 kilo pastinaak, 2 appels, 1 pakje gerookte spekjes (wij gebruikten deze ), 1 liter groentebouillon, 100 ml kookroom, 1 ui, 1 teen knoflook, een handje verse tijm, een bosje groene asperges, olie om in te bakken, zout en peper
Zo maak je deze pastinaaksoep met appel groene asperges en spekjes:
Maak de pastinaak goed schoon, verwijder de uiteinden en snijd de wortel in stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Fruit de ui en de knoflook in wat olie tot ze glazig zijn en doe dan de pastinaak erbij. Bak deze even mee. Giet de bouillon en de room bij de pastinaak en doe hier de stukjes appel en blaadjes tijm bij. Laat ongeveer vijftien minuten koken tot de pastinaak zacht is. Maak de soep glad met een mixer en breng op smaak met peper en zout. Om de soep mooi glad te krijgen kun je het nog door een zeef wrijven. Wanneer de soep iets te dik is naar je smaak kun je er eventueel nog een beetje bouillon toevoegen. Smeer de asperges in met wat olie en gril ze op de grillplaat tot ze aan alle kanten een mooie grillstreep hebben. Snijd de asperges in stukjes en bewaar even apart tot je de soep gaat serveren. Bak de gerookte spekjes in een beetje olie op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn en bewaar ook deze apart totdat je de soep serveert. Wil je de soep bewaren en later serveren, zorg dan dat hij snel en goed terug gekoeld is voordat je hem in de koelkast zet. Dit kun je bijvoorbeeld doen door hem buiten te zetten (alhoewel dat met deze zomerse december temperaturen niet echt opgaat) en regelmatig even om te roeren. Je kunt de soep 3 dagen bewaren in de koelkast. Voor gebruik de soep goed heet laten worden in een pan (niet meer laten koken). Schep de soep in vier mooie borden en doe in elk bord wat groene asperge en een lepel gebakken spekjes. Lekker met geroosterde toast en roomboter.
1 Reactie
-
Mmm, deze soep wil ik zeker eens maken( met gerookte tofu misschien in plaats van spekjes). Bedankt voor dit recept!