
Wij zijn dol op de rode biet. Een mooi product waar je echt alle kanten mee op kunt. De groente laat zich goed combineren met verschillende smaken zoals bijvoorbeeld, sinaasappel, honing, wortel, augurk en natuurlijk ook heel lekker met haring. Ook is rode biet een echte gezondheidsbom boordevol goede vitamines en mineralen. En wist je dat het loof wat aan verse bieten zit gewoon gegeten kan worden? Je kunt het heerlijk roerbakken. Wij maakten deze super lekkere quiche van rode biet en geitenkaas.
Je kunt deze quiche van rode biet en geitenkaas heel handig van tevoren klaar maken. Zo hoef je hem op het moment dat je het wilt eten alleen nog maar even op te warmen in de oven. Heel handig dus als je visite krijgt en je geen zin hebt om lang in de keuken te staan. De quiche doet het goed bij de borrel maar is ook lekker met een soepje bij de lunch of als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd. Wij maakten de taart in een langwerpige quichevorm maar je kunt natuurlijk ook gewoon een ronde gebruiken als je die hebt.
Dit heb je nodig voor deze quiche van rode biet en geitenkaas:
Voor het deeg: 200 gram bloem, 1 tl zout, 100 gram koude roomboter, 1 ei, 1 el koud water. Voor de vulling: 2 flinke verse bieten, 1 grote rode ui, 150 gram zachte geitenkaas, 1 ei, 150 ml slagroom, 5o gram walnoten (gehakt), 1 el verse tijm (de blaadjes), beetje olijfolie en peper&zout
Zo maak je hem:
Je kunt natuurlijk een kant en klaar deeg gebruiken voor de quiche maar een zelf gemaakt deeg maakt echt het verschil. Zeef de bloem en het zout en doe dit in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en doe dit erbij. Laat ongeveer 1 minuut draaien tot er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg nu terwijl de machine aanstaat het ei en het water toe en laat verder draaien tot er een mooi samenhangend deeg ontstaat. Haal het deeg uit de machine en kneed nog even kort door met de handen (het deeg mag niet te warm worden) Wanneer het deeg iets te droog is eventueel nog wat water toevoegen. Maak het deeg plat, wikkel het in plastic folie en laat 30 minuten in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de bieten goed schoon en dep ze droog. Snijd de bieten en de rode ui in schijfjes, leg ze op een bakplaat, giet hier een klein beetje olie over en breng op smaak met peper en zout. Rooster de groenten ongeveer 15 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Wanneer de groenten uit de oven gehaald is, de temperatuur van de oven terug brengen naar 180 graden. Haal het deeg uit de koelkast en leg op een met bloem bestoven werkbank, bestuif het met een beetje bloem en rol rol het uit tot de vorm die in de quichevorm past. Vet de quichevorm in bestuif met wat bloem en leg hierin het deeg. Prik met een vork gaatjes in het deeg zodat de bodem zo min mogelijk rijst. Laat de groenten een beetje afkoelen en verdeel over het deeg. Brokkel de geitenkaas er overheen. Klop een ei los en voeg de slagroom, tijm en de helft van de walnoten toe, breng op smaak met peper en zout en klop het mengsel door elkaar. Schenk het room mengsel over de groenten in de vorm en garneer met de overgebleven walnoten. Plaats de taart ongeveer 25 minuten in de oven totdat het deeg goudbruin is. Laat de quiche even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt anders heb je kans dat hij er niet mooi uit komt.
1 Reactie
-
Klinkt heerlijk, echt een keer een andere quiche dan met broccoli of courgette waar ik meestal op uitkom.