
De salade Niçoise is een combinatie van vis, groente en ei. Wij maken hem hier vooral als we weinig tijd hebben om te koken. Het gerecht is genoemd naar de Franse stad Nice. Er zijn veel verschillende recepten en velen claimen dat hun versie de enige echte salade Niçoise is. Maar “het” enige echte recept bestaat volgens ons niet. Een aantal ingrediënten zoals tonijn, ei en sperziebonen vind je meestal in alle recepten wel terug. Daarnaast kan het recept worden uitgebreid met allerlei extra ingrediënten. Erg handig dus als je de restjes uit de koelkast op wilt maken.Voor onze versie van een salade Niçoise heb je nodig voor 4 personen:
400 gram haricots verts, 200 gram rucola, 2 gekookte eieren, 250 gram cherrie tomaten, 320 gram tonijn (wij gebruiken het liefst deze), 1 rode ui, 120 gram zwarte olijven, olie, azijn, mosterd, zout en peper
Zo maak je de salade:
Kook de haricot verts tot ze beetgaar zijn in water met een beetje zout (koud naspoelen zodat ze niet verder garen). Kook de eieren 8 minuten, snijdt de cherrie tomaten en de rode ui in partjes en de olijven in plakjes. Pel de eieren en snijd in parten. Maak een dressing van 2 theelepels mosterd, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels witte wijnazijn en wat peper en zout. Doe de haricots verts met de rucola in een schaal en meng hierdoor de dressing. Maak de salade af door de rest van de ingrediënten over de salade te verdelen. Serveer met vers brood. Simpel, snel en lekker toch?