
Wij eten hier eigenlijk bijna nooit vlees maar soms kunnen we ineens vreselijk veel zin hebben in een lekkere hamburger. En omdat we nooit kunnen kiezen welke topping we willen gebruiken zijn deze sliders een uitkomst. Een slider is eigenlijk niets anders dan een minihamburger. Dat ziet er niet alleen super schattig uit maar eet ook nog eens gezellig. Wij maakten 3 verschillende broodjes met verschillende toppings. Sliders zijn ideaal als snack tussendoor of wanneer je 3 verschillende maakt is het een hele maaltijd. Wij maken sliders ook regelmatig als hapje op de feestjes waar we het eten verzorgen. Mensen zijn altijd blij verrast wanneer we met de feestelijke sliders voorbij komen.Wanneer we vlees eten dan gebruiken we altijd goed vlees met het “beter leven” keurmerk. Dat is niet alleen dier- en milieuvriendelijker maar ook nog eens 100 keer lekkerder en een stuk gezonder. We maakten een slider met gegrilde courgette, uien relish en hummus eentje met tomaat, basilicum en buffel-mozzerela en een slider met gegrilde aubergine en blauwschimmelkaas. Maar je kunt natuurlijk de topping kiezen die je zelf lekker vind. Je kunt echt eindeloos variëren.
Dit heb je nodig voor 12 sliders (hoofdgerecht voor 4 personen):
12 mini hamburger broodjes, 600 gram (liefst biologisch) rundergehakt, gemengde sla, 1 grote vleestomaat, 1 courgette, 1 aubergine, een bol (buffel) mozzarella, 100 gram blauwschimmelkaas, hamburger saus, hummus, een handje basilicum blaadjes, prikkers en garnering voor op de prikkers, olie om in te bakken, peper en zout.
voor de uien relish:
3 uien (in halve ringen), 1 eetlepel bruine basterdsuiker, 1 gegrilde rode paprika, olijfolie, harissa ( een pittige rode saus die veel gebruikt wordt in de Arabische keuken) naar smaak.
Zo maak je ze:
Kruid het gehakt eenvoudig met wat peper en zout en maak 12 hamburgertjes van. Probeer de burgers gelijke grote te maken. Snijd de courgette en aubergine in plakjes, smeer in met wat olie en gril deze gaar op de gril plaat. Bestrooi met wat peper en zout. Snijd de mozzarella, de tomaat en de blauwschimmelkaas in plakjes. Was en droog de sla.
Fruit voor de uien relish de uien heel langzaam in een scheutje olijfolie. Laat de uien op zacht vuur ongeveer 20 minuten karamelliseren zodat ze lichtbruin worden. Doe dan de in reepjes gesneden gegrilde paprika en de suiker erbij en breng op smaak met harissa. Laat nog een minuutje mee bakken. Wanneer de relish te droog wordt kun je er een beetje water bij doen.
Snijd de hamburger broodjes doormidden bak ze met de binnenkant naar boven gelegd een paar minuten onder de gril in de oven (pas op dat ze niet te donker worden). Bak de hamburgers in wat olie in een koekenpan tot ze de gewenste gaarheid hebben.
Verdeel de broodjes over 4 borden en doe een beetje hamburger saus op binnenkant van de onderste en bovenste helft (bij de hamburger met hummus gebruik je hummus i.p.v. hamburger saus). Beleg de onderkant van de broodjes met wat sla en leg hierop de tomaat, courgette en aubergine. Vervolgens leg je de hamburger hierop en dan de kaas, mozzarella en relish. Doe de bovenkanten van de broodjes erop en maak af met een prikker met garnering.
Eet je liever geen vlees dan kun je ook sliders maken met een in parten gesneden vegetarische burger (de burgers van De Vegetarische Slager zijn heel lekker).