
Elk jaar weer vind ik het jammer om afscheid te nemen van de zomer. Het enige wat ik fijn vind aan de naderende koude dagen zijn de grote pannen soep die we weer kunnen gaan maken. Deze ‘tom kha kai’ bijvoorbeeld. Een licht romige Thaise soep gemaakt met kokos melk. Elke hap is een explosie van hete, zoete en zure smaken, heerlijk! Omdat we proberen niet zo veel vlees te eten, maakten we deze keer een vegetarische variant.
Ingrediënten voor 4 personen:
2 doosjes kipstuckjes (ook te koop in de supermarkt)
250 gram soba noedels of rijstnoedels
4 cm verse gember
1 paksoi
1 groene paprika
2 lente-uitjes
een bakje paddenstoelen
2 limoenen
een bosje koriander
1 rode peper
2 el sojasaus
1 el ketjap
400 ml kokosmelk
850 ml groentebouillon
olie om in te bakken
1 tl sereh
2 tenen knoflook
zout en peper
Zo maak je deze tom kha kai:
Bak de Kipstuckjes in wat olie samen met de sereh, 2 tenen geplette tenen knoflook en een klein beetje geraspte gember tot ze mooi bruin en knapperig zijn. Doe als laatst de ketjap erbij en roer nog even om. Breng op smaak met wat peper en zout en laat de Kipstuckjes voor het gebruik rusten. Verwijder de geplette knoflook.
Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Snijd de paksoi, paprika en lente ui in stukken en de rode peper in ringetjes. Rasp de rest van de gember. Roerbak de groenten even met de gember, rode peper en de sojasaus. Giet de kokosmelk bij de groentebouillon en breng aan de kook. Druppel er wat limoensap naar smaak bij en breng eventueel op smaak met peper en zout. Laat de soep 2 minuten koken. Verdeel de noedels, geroerbakten groenten en Kipstuckjes over 4 kommen en schenk hier de soep over. Bestrooi de soep met wat gehakte koriander en serveer wat partjes limoen los bij de soep.