
Omdat ik aan het eind van de zomer altijd erg op zie tegen de herfst en de lange donkere winter die komen gaan, zijn dagen als vandaag met een heerlijk zonnetje en de prachtige herfstkleuren echt een cadeautje. Die Indian Summer mag van mij dan ook nog wel even duren. Een voordeel van het naderende koude weer is wel dat er weer volop soep gegeten kan gaan worden. Pannen vol worden hier wekelijks gemaakt als de zomer voorbij is. Verse soep is namelijk super eenvoudig te maken, zit bomvol vitamines en kan wat mij betreft op elk moment van de dag gegeten worden. Voor het herfst menu wat we afgelopen zondag maakten tijdens ons pop-up restaurant serveerde we als tussen gerecht een heerlijke wortelsoep met kokos en dragon-knoflookcroutons. We maakten een aantal liter extra om zelf op te eten. De dragon-knoflook croutons zijn er echt heerlijk bij en maken de soep echt af, alleen ben ik ze met m’n suffe hoofd vergeten erbij te fotograferen.
wat heb je nodig (ongeveer 2,5 liter):
Kokos olie, 250 gram fijn gesneden uien, 2 á 3 tenen geperste knoflook, 500 gram bospeen (in stukjes), 1 liter groentebouillon, 1 rode paprika (in stukjes), 1/2 rode peper in stukjes (zaadlijst verwijderen), 160 gram zoetzure appels in blokjes, 1 1/2 theelepel kurkuma, 1 1/2 theelepel anijszaad poeder, 1 stukje foelie, 2 bolletjes gekonfijte gember in stukjes, 1 eetlepel gembersiroop, 400 ml kokosroom
voor de wortelgarnering:
2 dunne bospeentjes (wij gebruikten hiervoor paarse wortel omdat dit zo mooi staat in de soep maar gewone peen kan ook), 1/2 eetlepel gembersiroop, 1/2 eetlepel extra vierde olijfolie
voor de dragon-knoflook croutons:
2 dikke snede zuurdesembrood in blokjes, 2 eetlepels olijfolie, 1 teen geperste knoflook, 3 takjes dragon blaadjes
zo maak je deze wortelsoep met kokosroom en dragon-knoflook croutons:
Schil voor de wortelgarnering de peentjes met een dunschiller tot lange dunne slierten. Maak een dressing van de gembersiroop, olijfolie en zout en peper en leg de wortellinten daarin. Laat even intrekken. Fruit wat olijfolie de ui en geperste knoflook op een middelhoog vuur voor ongeveer 10 minuten tot de uien goudbruin kleuren (blijf goed over de bodem roeren). Voeg de wortels, paprika, rode peper, appels, specerijen, gember en siroop en de bouillon toe en laat 20 minuten zachtjes koken. Voeg de kokos room toe, warm nog even door en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout en wrijf de soep door een zeef. Meng voor de croutons de olie, knoflook en dragon met de staafmixer tot een kruiden-olie en schep de olie door de brood blokjes. Laat even staan en bak de croutons in een anti-aanbakpan op middelhoog vuur tot ze bruin zijn. Schenk de soep in kommen en serveer met de wortellinten en de croutons.